Karangan Jenis Perbincangan

1.      Karangan jenis ini membicarakan dua sudut secara serentak iaitu sesuatu isu dan persoalan.

2.      setelah mengemukakan pengenalan ( maksud atau definisi tajuk )

3.      perlu mentafsirkan tajuk sama ada benar atau salah, baik atau buruk, tetapi pendapat menjurus ke arah tajuk

4.      tulis bahagian isi ( pastikan anda dapat menyediakan 4 isi )

5.      setiap isi haruslah dibincangkan ( yang penting didahulukan )

6.      kamu harus mampu mengembangkan sesuatu isi ( perlu penghujahan yang benar dan logik )

7.      setelah siap mengembangkan isi kemukakan bahagian penutup ( berupa penegasan terhadap tajuk ).

Tinggal di kampung lebih baik tinggal di bandar.

Pendahuluan :

n       ulasan kamu mengenai tempat tinggal kamu

n       pilihlah yang mana sesuai

isi

i.        alam sekitar

n       udara , bunyi , air

ii.      jimat perbelanjaan

n       sumber makanan yang murah dan segar

iii.     hidup berjiran

n       tolong-menolong , bekerjasama

iv.     suasana lebih aman

n       jauh daripada kesibukan , jenayah , kecurian

Penutup

penegasan kepada tajuk

          Tinggal di kampung lebih baik daripada tinggal di bandar. Di kampung banyak keaslian dan kecantikan alam semula jadi yang tidak terdapat di bandar.

Saya suka tinggal di kampung keran adi sini terdapat pokok-pokok yang menghijau , burung-burung berkicauan dan sungai-sungai yang jernih airnya. Di kampung suasananya aman dan damai. Udaranya bersih dan nyaman , jauh daripada pencemaran udara. Oleh itu tinggal di kampung lebih sihat daripada tinggal di bandar.

Tinggal di kampung boleh menjimatkan wang. Kita boleh menggunakan air yang tidak berbayar dan air perigi yang sejuk dan jernih untuk di minum, membasuh, dan mandi. Kita juga boleh menanam dan makan sayur-sayuran yang segar.

          Orang-orang di kampung hidup tolong-menolong , bergotong-royong dan bertegur-sapa di antara satu sama lain. Dengan ini hidup lebih bermakna dan dapat menghindarkan diri dari pengaruh-pengaruh yang boleh merosakkan dan menjatuhkan moral.

Suasana yang tenteram dan damai , udara yang segar dan penduduknya yang berbudi bahasa menyebabkan tinggal di kampung lebih baik daripada di bandar.

Tajuk : Bincangkan kebaikan dan keburukan menonton televisyen.

          Televisyen merupakan alat ciptaan manusia hasil daripada perkembangan sains dan teknologi. Alat perhubungan ini amat popular pada masa kini.

          Menonton televisyen mempunyai banyak kelebihan kerana televisyen menyiarkan pelbagai peristiwa yang berlaku di seluruh dunia. Melaluinya, kita dapat mengetahui cara dan gaya hidup masyarakat lain. Selain itu, terdapat juga rancangan-rancangan bercorak pendidikan yang disiarkan misalnya rencana. Kita akan memperolehi ilmu yang berfaedah daripada siri tersebut.

          Namun begitu, menonton televisyen juga boleh melalaikan dan membuang masa di depan televisyen terutamanya pelajar-pelajar. Mereka lebih suka menghabiskan masa di depan televisyen tanpa menghiraukan pelajaran.

          Kesimpulannya, kita boleh menonton televisyen tetapi mesti mengetahui batas-batas kerana televisyen mempunyai kebaikan dan keburukan.